Legislator Rechtsprechung & Gesetzgebung
II UK 237/11 KI-generiert

II UK 237/11 · Sąd Najwyższy

Geschäftsnummer II UK 237/11
Gericht / Behörde
Rechtsordnung Polen (PL)
Entscheiddatum
Ausgang SENTENCE

Legislator-Zusammenfassung

KI-generiert

Wyrokiem z dnia 5 kwietnia 2011 r., Sąd Apelacyjny oddalił apelację wnioskodawcy J. R. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 listopada 2010 r. w sprawie przeciwko Zakładowi 2 Ubezpieczeń Społecznych o emeryturę, którym oddalono odwołanie wnioskodawcy od decyzji organu rentowego z dnia 20 lipca 2010 r., przyznającej mu prawo do emerytury, a od której wnioskodawca wniósł odwołanie w zakresie zawieszenia prawa do wypłaty świadczenia z uwagi na pobieranie renty wojskowej. Sąd Apelacyjny w pełni podzielił ustalenia faktyczne Sądu pierwszej instancji jak i zapadłe orzeczenie, w myśl którego wnioskodawca uprawniony do renty wojskowej i pobierający to świadczenie nie może jednocześnie pobierać świadczenia z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, mimo że spełnił warunki do jego nabycia i prawo to zostało mu przyznane.

Legislator-Regeste

KI-generiert

art. 386 § 6 k.p.c, art. 39814 k.p.c; II UK 237/11 · Sąd Najwyższy: Sąd Najwyższy zważył, co następuje. Skarga kasacyjna nie ma usprawiedliwionych podstaw. Stosownie do art. 39813 § 1 i 2 k.p.c., Sąd Najwyższy rozpoznaje sprawę w granicach skargi kasacyjnej i jest związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę 4 zaskarżonego orzeczenia, jeżeli skarga nie zawiera zarzutu naruszenia przepisów postępowania lub gdy zarzut taki okaże się niezasadny. Nie jest trafny podnoszony w skardze kasacyjnej zarzut naruszenia zaskarżonym wyrokiem art. 386 § 6 k.p.c. Przepis ten stanowi o związaniu zarówno sądu, któremu sprawa została przekazana po uchyleniu wyroku, na skutek apelacji, jak i sądu drugiej instancji, oceną prawną i wskazaniami co do dalszego postępowania wyrażonymi w uzasadnieniu wyroku sądu drugiej instancji.

Schlagwörter

KI-generiert
art. 386 § 6 k.p.c art. 39814 k.p.c

Zitierte Gesetzesbestimmungen

KI-generiert
art. 386 § 6 k.p.c
Nie jest trafny podnoszony w skardze kasacyjnej zarzut naruszenia zaskarżonym wyrokiem art. 386 § 6 k.p.c.
art. 39814 k.p.c
Tym się kierując - gdy podstawy skargi nie zostały wykazane – orzeczono jak w sentencji, na podstawie art. 39814 k.p.c.

Zitierte Rechtsprechung

KI-generiert

Fragen Sie sich, wie dieser Entscheid auf Ihren Fall anwendbar ist?

Prüfen Sie diesen Entscheid zusammen mit Bundesrecht, kantonalen Erlassen, Kommentaren und Folgeentscheiden in Legislator AI.

Fall in Legislator öffnen →

Volltext

Sygn. akt II UK 237/11

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 8 maja 2012 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Jerzy Kuźniar (przewodniczący, sprawozdawca) SSN Romualda Spyt SSN Małgorzata Wrębiakowska-Marzec w sprawie z wniosku J. R. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych o emeryturę, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 8 maja 2012 r., skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 5 kwietnia 2011 r., oddala skargę kasacyjną.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 5 kwietnia 2011 r., Sąd Apelacyjny oddalił apelację wnioskodawcy J. R. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 listopada 2010 r. w sprawie przeciwko Zakładowi 2 Ubezpieczeń Społecznych o emeryturę, którym oddalono odwołanie wnioskodawcy od decyzji organu rentowego z dnia 20 lipca 2010 r., przyznającej mu prawo do emerytury, a od której wnioskodawca wniósł odwołanie w zakresie zawieszenia prawa do wypłaty świadczenia z uwagi na pobieranie renty wojskowej. Sąd Apelacyjny w pełni podzielił ustalenia faktyczne Sądu pierwszej instancji jak i zapadłe orzeczenie, w myśl którego wnioskodawca uprawniony do renty wojskowej i pobierający to świadczenie nie może jednocześnie pobierać świadczenia z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, mimo że spełnił warunki do jego nabycia i prawo to zostało mu przyznane.

Zgodnie bowiem z art. 96 ust. 1 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst; Dz.U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) odrębne przepisy określają prawo do pobierania świadczeń w razie zbiegu u jednej osoby prawa do emerytury z prawem do renty inwalidy wojennego i wojskowego, którego niezdolność do pracy pozostaje w związku ze służbą wojskową. W stanie faktycznym sprawy, wnioskodawcy (ur. 10 czerwca 1946 r.), decyzjami Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego z dnia 3 stycznia 1984 r. przyznano prawo do wojskowej renty inwalidzkiej oraz do emerytury wojskowej.

Do stażu uwzględniono okres zatrudnienia cywilnego w wymiarze 2 miesiące i 18 dni oraz 1 rok i 8 dni, a także okres służby wojskowej w wymiarze 16 lat 8 miesięcy i 5 dni. Wypłatę emerytury wojskowej zawieszono ze względu na to, że pobierane świadczenie rentowe było korzystniejsze. Obecnie wnioskodawca jest całkowicie niezdolny do pracy z ogólnego stanu zdrowia (dawne inwalidztwo według pierwszej grupy istnieje od dnia 28 września 2009 r.) oraz częściowo niezdolny do pracy (dawne inwalidztwo według trzeciej grupy) w związku ze służbą wojskową od dnia 14 maja 1983 r.

W dniu 6 kwietnia 2010 r. wnioskodawca złożył do ZUS wniosek o emeryturę, dołączając dokumentację poświadczającą zatrudnienie od dnia 23 stycznia 1984 r. do dnia 31 grudnia 2009 r. Lekarz orzecznik ZUS orzeczeniem z dnia 17 czerwca 2010 r. uznał wnioskodawcę za całkowicie trwale niezdolnego do pracy, a za datę powstania tej niezdolności ustalił dzień 7 kwietnia 2010 r. Decyzją z dnia 20 lipca 2010 r. organ rentowy przyznał wnioskodawcy prawo do emerytury od dnia 7 kwietnia 2010 r., ustalając staż ubezpieczeniowy na 26 lat 6 miesięcy i 14 dni okresów składkowych i nieskładkowych.

Jednocześnie organ rentowy zawiesił 3 wypłatę świadczenia emerytalnego z powodu zbiegu prawa do więcej niż jednego świadczenia. Na skutek odwołania wnioskodawcy, wyrokiem z dnia 17 listopada 2010 r., Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie, a jego wniosek o przyznanie prawa do wypłaty emerytury w zbiegu z rentą wojskową przekazał do rozpoznania organowi rentowemu. Apelację wnioskodawcy, od tego wyroku oddalił wyrokiem z dnia 5 kwietnia 2011 r. Sąd Apelacyjny, wskazując w uzasadnieniu, że zgodnie z obowiązującymi przepisami, w przypadku, gdy ubezpieczony uprawniony jest do dwóch lub więcej świadczeń, wypłaca się świadczenie wyższe lub przez niego wybrane.

Wnioskodawca pobiera rentę wojskową, jako świadczenie dla niego korzystniejsze, a zatem prawo do wypłaty świadczenia emerytalnego z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych podlegało zawieszeniu. Sąd uznał także, że dla rozstrzygnięcia w sprawie nie ma znaczenia podnoszona przez wnioskodawcę okoliczność, iż prawo do świadczenia emerytalnego nabył za lata przepracowane po przejściu ze służby wojskowej w stan spoczynku. Powyższy wyrok zaskarżył skargą kasacyjną w całości pełnomocnik wnioskodawcy, zarzucając naruszenie prawa materialnego przez jego błędną wykładnię wobec nieuwzględnienia przez Sądy orzekające w sprawie treści uchwały siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 17 lutego 2010 r., II UZP 10/09, (OSNP 2010 nr 17-18, poz. 215), oraz przepisów postępowania – art. 386 § 6 k.p.c., wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku jak i poprzedzającego go wyroku Sądu Okręgowego i przekazanie sprawy Sądowi pierwszej instancji do ponownego rozpoznania, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku i orzeczenie co do istoty sprawy – przez przyznanie wnioskodawcy obu świadczeń – renty wojskowej oraz emerytury z pracy cywilnej po zakończeniu służby, wraz z orzeczeniem o kosztach postępowania.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje. Skarga kasacyjna nie ma usprawiedliwionych podstaw. Stosownie do art. 39813 § 1 i 2 k.p.c., Sąd Najwyższy rozpoznaje sprawę w granicach skargi kasacyjnej i jest związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę 4 zaskarżonego orzeczenia, jeżeli skarga nie zawiera zarzutu naruszenia przepisów postępowania lub gdy zarzut taki okaże się niezasadny. Nie jest trafny podnoszony w skardze kasacyjnej zarzut naruszenia zaskarżonym wyrokiem art. 386 § 6 k.p.c. Przepis ten stanowi o związaniu zarówno sądu, któremu sprawa została przekazana po uchyleniu wyroku, na skutek apelacji, jak i sądu drugiej instancji, oceną prawną i wskazaniami co do dalszego postępowania wyrażonymi w uzasadnieniu wyroku sądu drugiej instancji.

Związanie wyrażone w art. 386 § 6 k.p.c. oznacza m.in. zakaz formułowania ocen prawnych sprzecznych z wyrażonymi wcześniej w uzasadnieniu orzeczenia sądu drugiej instancji, a nawet zakaz podejmowania w jakikolwiek sposób próby podważania czy kontestowania wiążącej go oceny prawnej i wskazań co do dalszego postępowania. Dotyczy to dalszego postępowania przed sądami powszechnymi po uchyleniu poprzedniego wyroku sądu pierwszej instancji w wyniku uwzględnienia apelacji i w rozpatrywanej sprawie nie ma zastosowania z uwagi na przebieg postępowania, w którym nie doszło do uchylenia wyroku przez Sąd drugiej instancji (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 października 2009 r., III CZP 75/09, niepublikowane).

W rozpoznawanej sprawie nie ma sporu między stronami co do tego, że wnioskodawca nabył prawo do świadczenia rentowego na podstawie przepisów ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin (jednolity tekst: Dz.U. z 2004 r. Nr 8, poz. 66 ze zm.), jak również prawo do świadczenia emerytalnego na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Spór zaś w istocie sprowadza się do interpretacji przepisów i ustalenia, czy wnioskodawca jest uprawniony do pobierania jednocześnie obu tych świadczeń.

Z art. 95 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS niewątpliwie wynika – jako zasada prawa ubezpieczeniowego – prawo do pobierania jednego świadczenia (wyższego lub wybranego przez uprawnionego) w sytuacji tzw. zbiegu u jednej osoby prawa do kilku świadczeń przewidzianych w ustawie. Zasada ta jest również obowiązująca (wg ust. 2 tego przepisu „z uwzględnieniem art. 96”) w razie zbiegu prawa do emerytury lub renty określonych w ustawie z prawem do świadczeń przewidzianych w przepisach o zaopatrzeniu emerytalnym m.in. żołnierzy zawodowych, „z wyjątkiem przypadku, gdy emerytura wojskowa (…) 5 została obliczona według zasad określonych w art. 15a ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin (…)” – bez znaczenia w okolicznościach sprawy.

Zgodnie z treścią art. 96 ust. 1 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS odrębne przepisy określają prawo do pobierania świadczeń w razie zbiegu u jednej osoby prawa do emerytury z prawem do renty inwalidy wojennego i wojskowego, którego niezdolność do pracy pozostaje w związku ze służbą wojskową. Te „odrębne przepisy” – nieznajdujące zastosowania w okolicznościach sprawy - to w tym przypadku art. 54 ustawy z dnia 29 maja 1974 r. o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych oraz ich rodzin (jednolity tekst: Dz.U. z 2010 r.

Nr 101, poz. 648 ze zm.), który dopuszcza pobieranie przez inwalidę wojennego i wojskowego, którego niezdolność do służby wojskowej powstała w związku z tą służbą, rentę powiększoną o połowę emerytury albo emeryturę powiększoną o połowę renty. W ocenianej sprawie do wnioskodawcy uprawnionego do renty wojskowej z ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, znajdzie zastosowanie art. 7, zgodnie z którym w razie zbiegu prawa do emerytury lub renty przewidzianych w ustawie z prawem do emerytury lub renty albo do uposażenia w stanie spoczynku lub uposażenia rodzinnego przewidzianych w odrębnych przepisach wypłaca się świadczenie wyższe lub wybrane przez osobę uprawnioną, jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej.

Cytowany przepis wyklucza zatem możliwość zbiegu świadczeń wojskowych ze świadczeniami z ubezpieczeń powszechnych, poza sygnalizowaną wyżej sytuacją prawną. Wnioskodawca uprawniony do renty wojskowej i pobierający to świadczenie nie może jednocześnie pobierać świadczenia z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, mimo że spełnił warunki do jego nabycia i prawo to zostało mu przyznane. Tym samym prezentowana w skardze kasacyjnej konstrukcja prawna, zgodnie z którą wnioskodawcy miałyby przysługiwać „niezależnie” oba świadczenia, wobec „ciągu”, a nie zbiegu świadczeń jest całkowicie chybiona i nie znajduje uzasadnienia w przepisach.

Sprawy zbiegu prawa do emerytury z prawem do renty wojskowej z ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin rozstrzyga się zgodnie z powszechnymi regułami ustawy o emeryturach i rentach z FUS i tzw. zasadą jednego świadczenia. Zasada ta, dotyczy również zbiegu prawa 6 do emerytury lub renty określonych w ustawie z prawem do świadczeń przewidzianych w odrębnych przepisach z zakresu zabezpieczenia społecznego, niezależnie od ich ubezpieczeniowego czy też zaopatrzeniowego charakteru, z wyjątkami wskazanymi w art. 96, wyżej wskazanymi.

Podobne stanowisko zostało wyrażone w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 27 kwietnia 2004 r., II UK 292/03, (OSNP 2005 nr 1, poz. 10). Warto zauważyć, że zasada prawa do pobierania tylko jednego świadczenia z zakresu zabezpieczenia społecznego nie jest nowa i została do ustawy o emeryturach i rentach z FUS przejęta z ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin (Dz.U. Nr 40, poz. 267 ze zm.) – por. jej art.

69. Na koniec, w związku z zarzutami skargi, należy wskazać, że niczego do niniejszej sprawy nie wnosi uchwała składu powiększonego Sądu Najwyższego z dnia 17 lutego 2010 r., II UZP 10/09 (OSNP 2010/17-18/215), odnosząca się do nabycia przez żołnierza zawodowego prawa do emerytury z ustawy o emeryturach i rentach z FUS, którego to prawa organ rentowy nie kwestionował. Tym się kierując - gdy podstawy skargi nie zostały wykazane – orzeczono jak w sentencji, na podstawie art. 39814 k.p.c.