Legislator Rechtsprechung & Gesetzgebung
III CZP 1/05 KI-generiert

III CZP 1/05 · Sąd Najwyższy

Geschäftsnummer III CZP 1/05
Gericht / Behörde
Rechtsordnung Polen (PL)
Entscheiddatum
Ausgang RESOLUTION

Legislator-Zusammenfassung

KI-generiert

Uchwała z dnia 20 kwietnia 2005 r., III CZP 1/05 Sędzia SN Tadeusz Domińczyk (przewodniczący) Sędzia SN Bronisław Czech (sprawozdawca) Sędzia SN Stanisław Dąbrowski Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa "N.S." GmbH z siedzibą w Niemczech przeciwko "D.N." sp. z o.o. z siedzibą w K. o wydanie rzeczy ewentualnie zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 6 kwietnia 2005 r., przy udziale prokuratora Prokuratury Krajowej Jana Szewczyka zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Apelacyjny w Warszawie postanowieniem z dnia 28 października 2004 r.: "Czy w sytuacji, gdy strona postępowania będąca spółką kapitałową prawa niemieckiego, reprezentowana przez zawodowego pełnomocnika zgłasza roszczenie odszkodowawcze w walucie obcej jest dopuszczalne zasądzenie kwoty odszkodowania w takiej walucie, a w przypadku odpowiedzi negatywnej czy sąd orzekający władny jest zasądzić kwotę odszkodowania w walucie polskiej, stosując przelicznik wynikający z kursów Narodowego Banku Polskiego?" podjął uchwałę:

Legislator-Regeste

KI-generiert

art. 358 § 1 k.c, art. 390 § 1 k.p.c; III CZP 1/05 · Sąd Najwyższy: w walutach obcych nie stosuje się, gdy owo ustalanie dokonywane jest przez organ władzy publicznej, podejmujący czynności w postępowaniu karnym, cywilnym lub administracyjnym (art. 3 ust. 2 punkt 3). Jednakże obowiązujące przepisy nie usunęły – zdaniem Sądu Apelacyjnego – wątpliwości dotyczących zasądzenia odszkodowania w walucie obcej, o których świadczyć może rozbieżność poglądów w literaturze i które wymagają wyjaśnienia.

Schlagwörter

KI-generiert
art. 358 § 1 k.c art. 390 § 1 k.p.c

Zitierte Gesetzesbestimmungen

KI-generiert
art. 358 § 1 k.c
Zasada walutowości, o której mowa w art. 358 § 1 k.c., nie stanowi przeszkody do wyrażenia kwoty odszkodowania w walucie obcej zarówno w pozwie wniesionym przez niemiecką spółkę kapitałową, jak i w wyroku uwzględniającym powództwo.
art. 390 § 1 k.p.c
Wobec tego zbędne staje się udzielanie odpowiedzi na drugą część przedstawionego zagadnienia prawnego Sąd Najwyższy, mając powyższe na względzie, rozstrzygnął przedstawione zagadnienie prawne, jak w uchwale (art. 390 § 1 k.p.c.

Zitierte Rechtsprechung

KI-generiert

Fragen Sie sich, wie dieser Entscheid auf Ihren Fall anwendbar ist?

Prüfen Sie diesen Entscheid zusammen mit Bundesrecht, kantonalen Erlassen, Kommentaren und Folgeentscheiden in Legislator AI.

Fall in Legislator öffnen →

Volltext

Uchwała z dnia 20 kwietnia 2005 r., III CZP 1/05 Sędzia SN Tadeusz Domińczyk (przewodniczący) Sędzia SN Bronisław Czech (sprawozdawca) Sędzia SN Stanisław Dąbrowski Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa "N.S." GmbH z siedzibą w Niemczech przeciwko "D.N." sp. z o.o. z siedzibą w K. o wydanie rzeczy ewentualnie zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 6 kwietnia 2005 r., przy udziale prokuratora Prokuratury Krajowej Jana Szewczyka zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Apelacyjny w Warszawie postanowieniem z dnia 28 października 2004 r.: "Czy w sytuacji, gdy strona postępowania będąca spółką kapitałową prawa niemieckiego, reprezentowana przez zawodowego pełnomocnika zgłasza roszczenie odszkodowawcze w walucie obcej jest dopuszczalne zasądzenie kwoty odszkodowania w takiej walucie, a w przypadku odpowiedzi negatywnej czy sąd orzekający władny jest zasądzić kwotę odszkodowania w walucie polskiej, stosując przelicznik wynikający z kursów Narodowego Banku Polskiego?" podjął uchwałę:

Zasada walutowości, o której mowa w art. 358 § 1 k.c., nie stanowi przeszkody do wyrażenia kwoty odszkodowania w walucie obcej zarówno w pozwie wniesionym przez niemiecką spółkę kapitałową, jak i w wyroku uwzględniającym powództwo. Uzasadnienie W pozwie z dnia 9 grudnia 1999 r. powodowa spółka prawa niemieckiego "N.S.", GmbH z siedzibą w Niemczech wniosła o nakazanie pozwanej "D.N.", sp. z o.o. z siedzibą w K. wydania powódce urządzenia spalającego odpady opisanego w umowie sprzedaży z dnia 9 września 1997 r., zawartej ze wspólnikami spółki cywilnej "P." w K.

Następnie w piśmie procesowym z dnia 22 listopada 2001 r. obok wymienionego żądania głównego, na wypadek niemożności jego uwzględnienia, zgłosiła żądanie ewentualne domagając się zasądzenia na swoją rzecz od pozwanej kwoty 240 000 marek niemieckich z 8 % rocznie od dnia 26 listopada 2001 r. Następnie powódka kwotę tę zastąpiła kwotą 122 710 euro. Sąd Okręgowy w Warszawie wyrokiem z dnia 27 października 2003 r. oddalił powództwo pierwotne i ewentualne. (...) Sąd Apelacyjny w Warszawie, rozpoznając sprawę na skutek apelacji powódki, powziął poważną wątpliwość, której dał wyraz w zagadnieniu prawnym przedstawionym do rozstrzygnięcia Sądowi Najwyższemu.

W uzasadnieniu przedstawionego zagadnienia Sąd Apelacyjny zwrócił uwagę, że dotychczasowe orzecznictwo udzielało negatywnej odpowiedzi na pytanie, czy w świetle art. 358 § 1 k.c. możliwe jest zasądzenie odszkodowania w walucie obcej, a argumentem za takim stanowiskiem był brak, w wypadku odszkodowania, ustawowego wyjątku w rozumieniu tego przepisu od zasady walutowości. W wyroku z dnia 30 października 1990 r., I CR 371/90 (OSNCP 1991, nr 10-12, poz. 133) Sąd Najwyższy stwierdził, że świadczenie odszkodowawcze powinno być wyrażone w pieniądzu polskim także wówczas, gdy w zobowiązaniu podstawowym przedmiotem świadczenia była waluta obca.

Sąd Apelacyjny zauważył, że w ustawie z dnia 27 lipca 2002 r. – Prawo dewizowe, Dz.U. Nr 141, poz. 1178 ze zm., dalej: "Pr.dew. z 2002 r."). ustawodawca w sposób wyraźny ustanowił wyjątek od zasady walutowości stanowiąc, że ograniczeń dotyczących m.in. ustalania należności (art.

9) w walutach obcych nie stosuje się, gdy owo ustalanie dokonywane jest przez organ władzy publicznej, podejmujący czynności w postępowaniu karnym, cywilnym lub administracyjnym (art. 3 ust. 2 punkt 3). Jednakże obowiązujące przepisy nie usunęły – zdaniem Sądu Apelacyjnego – wątpliwości dotyczących zasądzenia odszkodowania w walucie obcej, o których świadczyć może rozbieżność poglądów w literaturze i które wymagają wyjaśnienia.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Rozważane zagadnienie prawne jest związane z art. 358 § 1 k.c., w myśl którego z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, zobowiązania pieniężne na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej mogą być wyrażone tylko w pieniądzu polskim. Przepis ten kojarzony jest powszechnie z zasadą walutowości. Nie budziła ona poważniejszego zainteresowania doktryny i orzecznictwa do wejścia w życie ustawy z dnia 15 lutego 1989 r. – Prawo dewizowe (Dz.U. Nr 6, poz. 33 ze zm.). (...) Zarówno w piśmiennictwie, jak i w orzecznictwie przyjmowano, że czynności prawne dokonane z zachowaniem wymagań prawa dewizowego są dopuszczalne w ramach dozwolonych wyjątków od zasady walutowości.

Dotyczyło to zarówno czynności, w których wyrażenie zobowiązania w walucie obcej było nakazane przez ustawę, jak i takich, w których było to dozwolone pod warunkiem uzyskania zezwolenia dewizowego (tak np. Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 6 września 1972 r., I PR 307/72, OSPiKA 1973, nr 7, poz. 157 oraz w uzasadnieniu wyroku z dnia 16 lipca 1980 r., III CRN 115/80, OSNCP 1981, nr 2-3, poz. 38). Zakres regulacji wyjątkowych, o których mowa w art. 358 § 1 k.c., podlegał jednak istotnej ewolucji. Początkowo wyjątki te nie miały większego znaczenia praktycznego, jednakże od 1989 r. ulegały poszerzeniu aż do stanu, w którym można zastanawiać się, czy zasada walutowości jest jeszcze regułą o podstawowym znaczeniu.

Począwszy bowiem od 1989 r. ustawy normujące prawo dewizowe, przeciwnie niż art. 358 § 1 k.c., oparte były na zasadzie swobody dokonywania czynności obrotu dewizowego. Zgodnie z tą zasadą wszystko, co nie jest zakazane, jest dozwolone. Mimo takiego stanu, także obecnie w doktrynie zdecydowanie przeważa pogląd, że regulacje prawa dewizowego, które zezwalają na zaciąganie zobowiązań w walucie obcej, są przepisami wyjątkowymi w rozumieniu art. 358 § 1 k.c. Także z wielu orzeczeń Sądu Najwyższego wynika, że opiera się on na założeniu, iż regulacja prawa dewizowego stanowi lex specialis w stosunku do ogólnej regulacji art. 358 § 1 k.c. Stanowisko takie Sąd Najwyższy zajął w uzasadnieniu wyroku z dnia 19 lutego 1998 r., III CKN 357/97 (nie publ.), w uzasadnieniu uchwały z dnia 16 listopada 2000 r., III CZP 39/00 (OSNC 2001, nr 7- 8, poz.

98) oraz w uzasadnieniu wyroku z dnia 12 lutego 2001 r., II CKN 383/00 (nie publ.). Zostało ono potwierdzone w uzasadnieniu uchwały z dnia 2 kwietnia 2004 r., III CZP 10/04 (OSNC 2005, nr 6, poz. 99), w którym Sąd Najwyższy wskazał, że przepisy Prawa dewizowego, zgodnie z jednoznacznie brzmiącym sformułowaniem art. 358 § 1 k.c., określają wyjątek od zasady walutowości. Należy jednak mieć na względzie, że nastąpiła istotna zmiana stanu prawnego wraz z wejściem w życie ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. – Prawo dewizowe (Dz.U.

Nr 160, poz. 1063 ze zm. – dalej: "Pr.dew. z 1998 r."), która w omawianym zakresie wprowadziła zmiany zmierzające w kierunku pełnej liberalizacji obrotu dewizowego, co ma doniosłe znaczenie dla wykładni art. 358 § 1 k.c. Zasadnicza różnica pomiędzy regulacją pojęcia obrotu dewizowego w ustawie z dnia 2 grudnia 1994 r. – Prawo dewizowe (Dz.U. Nr 136, poz. 703 ze zm. – dalej: "Pr.dew. z 1994 r.") a regulacją w Prawa dewizowego z 1998 r. polegała na tym, że według tego Prawa obrót dewizowy mógł być wynikiem nie tylko czynności prawnej, ale także innego zdarzenia stanowiącego.

Spośród różnego rodzaju zdarzeń cywilnoprawnych wchodzących w grę, niewątpliwie orzeczenia sądowe i arbitrażowe rodzące skutki opisane normą art. 2 ust. 1 pkt 10 Pr.dew. z 1998 r. należą w pierwszej kolejności do kategorii „zdarzeń stanowiących”, o których mowa w tym przepisie. Ponadto należało sięgnąć do art. 2 ust. 1 pkt 13 lit. i Pr.dew. z 1998 r., zgodnie z którym roszczenia odszkodowawcze i odszkodowania zaliczone zostały do kategorii tzw. obrotu bieżącego, niewymagającego zezwolenia dewizowego. W art. 3 ust. 2 pkt 3 Pr.dew. z 2002 r. ustawodawca wyraźnie wprowadził wyjątek od zasady walutowości, stanowiąc, że ograniczeń dotyczących m.in. ustalania należności (art. 9 Pr.dew. z 2002 r.) w walutach obcych nie stosuje się, gdy ustalanie to dokonywane jest przez organ władzy publicznej podejmujący czynności w postępowaniu karnym, cywilnym lub administracyjnym, w tym zabezpieczającym lub egzekucyjnym.

W świetle powyższego należy stwierdzić, że w zakresie obrotu dewizowego z zagranicą dopuszczalne jest – jako wyjątek od zasady walutowości określonej w art. 358 § 1 k.c. – zasądzanie odszkodowania w walutach obcych. Wobec tego zbędne staje się udzielanie odpowiedzi na drugą część przedstawionego zagadnienia prawnego Sąd Najwyższy, mając powyższe na względzie, rozstrzygnął przedstawione zagadnienie prawne, jak w uchwale (art. 390 § 1 k.p.c. i art. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 23 listopada 2002 r. o Sądzie Najwyższym, Dz.U.

Nr 240, poz. 2052 ze zm.).