Legislator Rechtsprechung & Gesetzgebung
BS-26769/2023-VLR ECLI:DK:VLR:2025:BS0000000709 KI-generiert

Court dismisses claim against co-op for death benefit, ruling liability lies solely with the insurance company.

Geschäftsnummer BS-26769/2023-VLR
Gericht / Behörde
Rechtsordnung Dänemark (DK)
Entscheiddatum
Ausgang Abgewiesen (Dismissed)

Legislator-Zusammenfassung

KI-generiert

The court upheld the lower court's decision that the cooperative association was not liable for the death benefit payment. The appellant, the deceased's partner, argued she should claim against the cooperative after receiving incorrect information from the insurer's claims handler. The court determined that the cooperative was merely the policyholder and that the obligation to pay the sum lay exclusively with the insurance company, Topdanmark Forsikring A/S.

Legislator-Regeste

KI-generiert

Insurance Act; Insurance Contracts Act: The policyholder is not liable for the insurance sum; the obligation to pay falls exclusively on the insurance company, regardless of erroneous information provided by the insurer's claims handler.

Schlagwörter

KI-generiert
insurance liability death benefit claim policyholder obligation insurance company duty claims handler error collective insurance policy subrogation rights Versicherungspolice

Zitierte Gesetzesbestimmungen

KI-generiert
Insurance Act
Insurance Contracts Act
KI-generiert

Fragen Sie sich, wie dieser Entscheid auf Ihren Fall anwendbar ist?

Prüfen Sie diesen Entscheid zusammen mit Bundesrecht, kantonalen Erlassen, Kommentaren und Folgeentscheiden in Legislator AI.

Fall in Legislator öffnen →

Volltext

Landsretten stadfæstede byrettens afgørelse, hvorefter en andelsforening ikke hæftede for udbetaling af dødsfaldssum, da forpligtelsen påhvilede forsikringsselskabet

[DOKUMENT] Dom (4 sider) VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. marts 2025

Sag BS-26769/2023-VLR (1. afdeling)

Appellant, tidligere Sagsøger (advokat Søren Dueholm)

mod

Vestjyllands Andel a.m.b.a. (advokat Asger Birkegaard)

Retten i Herning har den 4. maj 2023 afsagt dom i 1. instans (sag BS- 31055/2022-HER).

Landsdommerne Ida Skouvig, Kim Rasmussen og Regitze Brosbøl Riskjær (kst.) har deltaget i ankesagens afgørelse.

Påstande Appellant, tidligere Sagsøger, har påstået, at indstævnte, Vestjyllands Andel a.m.b.a., skal betale 149.012,45 kr. med procesrente fra den 22. august 2022.

Vestjyllands Andel a.m.b.a. har påstået dommen stadfæstet.

Supplerende sagsfremstilling Den 8. september 2021 skrev Appellant, tidligere Sagsøger følgende mail til Topdan-mark Forsikring A/S:

”Hej Person 1 Vestjyllands Andel oplyser følgende policenummer på den kollektive dødsulykkesforsikring, som Afdøde var dækket af: I Police nr..

Lad mig høre tilbage fra dig, om du har modtaget mailen/oplysningen.”

Forklaring Appellant, tidligere Sagsøger har supplerende forklaret, at hun og samleveren Afdøde snakkede om, hvilke forsikringer de havde, herunder ulykkesforsikringer. Landbruget er en farlig arbejdsplads, og det var derfor vigtigt for dem, at de havde forsikringerne på plads, herunder også i forhold til deres medhjælpere, og når hun selv hjalp til. Hun vidste dog ikke, at der til medlemskaberne af grovvareselskaberne var tilknyttet ulykkesforsikringer.

Kort efter Afdøde døde, ringede en konsulent fra DLG, der fortalte, at Afdøde havde en ulykkesforsikring. Hun kontaktede DLG, der startede sagen op. Det var en besværlig proces, fordi TRYG påstod, at der ikke var nogen forsikring. Hun fik dog forsikringssummen udbetalt i slutningen af 2020.

Afdøde skyldte Vestjyllands Andel a.m.b.a. ca. 50.000 kr. Der var en længere dialog om denne gæld. I den forbindelse spurgte hun Person 2 fra Ve-stjyllands Andel a.m.b.a., om der også var en ulykkesforsikring gennem dem, og det bekræftede han. Hun fik at vide, at hun skulle kontakte Topdanmark Forsikring A/S. Den 15. januar 2021 fik hun udbetalt erstatning. Hun regnede med, at det var for medlemskabet hos Vestjyllands Andel a.m.b.a. Danish Agro var slet ikke nævnt på det tidspunkt.

Hun blev på et tidspunkt kontaktet af en nabo, der var landmand, der spurgte, om hun havde kontaktet alle grovvareselskaber, som Afdøde var medlem af. Hun kom i tanke om, at Afdøde også havde handlet med Danish Agro og kon-taktede dem. Hun fandt ud af, at Topdanmark Forsikring A/S også stod for denne forsikring, og hun skrev derfor en mail til dem og spurgte, om hun kun-ne genbruge skadesanmeldelsen til Topdanmark Forsikring A/S. Hun hørte ik-ke noget og kontaktede derfor Topdanmark Forsikring A/S igen, hvor hun snakkede med Person 3. Han fortalte, at Vestjyllands Andel a.m.b.a. ikke havde en forsikring hos dem. Det kom som et chok for hende, og hun bad ham skrive det til hende. Hun kontaktede Vestjyllands Andel a.m.b.a., som kontak-tede Topdanmark Forsikring A/S. Hun hørte ikke noget og snakkede på et tids-punkt med Person 1 hos Topdanmark Forsikring A/S, der bad om et poli-cenummer. Hun fandt Police nr. og sendte det til Person 1. Den 23. september 2021 svarede Person 1, at Vestjyllands An-del a.m.b.a. ikke havde tegnet en kollektiv ulykkesforsikring hos Topdanmark Forsikring A/S.

Anbringender Parterne har i det væsentlige gentaget deres anbringender for byretten.

Appellant, tidligere Sagsøger har yderligere anført navnlig, at Topdanmark Forsik-ring A/S flere gange har meddelt hende, at Vestjyllands Andel a.m.b.a. ikke er omfattet af nogen forsikring hos Topdanmark Forsikring A/S. Appellant, tidligere Sagsøger kan derfor kun rette sit krav mod Vestjyllands Andel a.m.b.a.

Vestjyllands Andel a.m.b.a. har heroverfor anført navnlig, at det forhold, at en skadebehandler ved Topdanmark Forsikring A/S ved en fejl er kommet til at give Appellant, tidligere Sagsøger forkerte oplysninger om, hvorvidt Vestjyllands Andel a.m.b.a. er en del af den kollektive dødsfaldsulykkesforsikring hos Topdanmark Forsikring A/S ikke ændrer ved, at kravet skal rejses overfor forsikringsgiveren, Topdanmark Forsikring A/S.

Landsrettens begrundelse og resultat Efter bilag A til police af 12. februar 2020 må det lægges til grund, at Vestjyllands Andel a.m.b.a. er forsikringstager på en kollektiv ulykkesforsikring hos Topdanmark Forsikring A/S, og at Appellant, tidligere Sagsøger, som Afdødes samlever, var omfattet af denne forsikring.

Som anført af byretten kan forsikringssummen ikke kræves betalt af Vestjyl-lands Andel a.m.b.a., der er forsikringstager. Kravet skal derfor rettes mod Topdanmark Forsikring A/S, der er forsikringsselskabet.

Det forhold, at Appellant, tidligere Sagsøger fejlagtigt fik oplyst fra skadebehandlere hos Topdanmark Forsikring A/S, at forsikringssummen var udbetalt under Da-nish Agros dækning, og at Vestjyllands Andel a.m.b.a. ikke havde tegnet en ulykkesforsikring hos Topdanmark Forsikring A/S, kan ikke føre til et andet resultat.

Landsretten stadfæster derfor byrettens dom.

Efter sagens udfald skal Appellant, tidligere Sagsøger i sagsomkostninger for lands-retten betale 25.000 kr. til Vestjyllands Andel a.m.b.a., der dækker udgift til ad-vokatbistand ekskl. moms. Ud over sagens værdi er der ved fastsættelsen af beløbet taget hensyn til sagens omfang og hovedforhandlingens varighed.

THI KENDES FOR RET:

Byrettens dom stadfæstes.

I sagsomkostninger for landsretten skal Appellant, tidligere Sagsøger inden 14 dage betale 25.000 kr. til Vestjyllands Andel a.m.b.a. Beløbet forrentes efter rente-lovens § 8 a. Publiceret til portalen d. 04-03-2025 kl. 10:00 Modtagere: Advokat (H) Asger Birkegaard, Appellant, tidligere Sagsøger, Indstævnte Vestjyllands Andel a.m.b.a, Advokat (H) Søren Christian Lundkvist Dueholm